Kennel Gyllene Horden

Kennel Gyllene Horden

Om mig och alltings början

Kennelnamnet Gyllene Horden är lånat av Djingis Khan. Hans sonsons armé, som skövlade och brände halva Europa på 1300-talet, kallades Gyllene Horden – de såg väl ut så, mongolerna, när de sprängde fram på sina gulbruna hästar.

Alex min första hund

Jag köpte min första hund 1973, det var en golden som fick namnet Alex. Alex var en mycket användbar hund, som lärde mig otroligt mycket. Vi tränade och tävlade i stort sett allt som gick. Utställning (Han fick aldrig sämre än 1:a pris, flera CK), lydnad (han blev min första lydnadschampion), bruksprov: Spår (vi tränade även lite sök och rapport). Vi tränade och tävlade också viltspår, tyvärr fanns inget viltspårchampionat på den tiden. Alex jakttränades på äldre dar och fick vid 10 års ålder ett andra pris i öppenklass. Dessutom startade vi på ett draghundsprov.
1978 fick jag min första Labrador, en gul hane som hette Simpel. Även denna hund tävlade jag flitigt med, men då han var 5 år när jag fick honom, hann vi inte så långt. Simpel är den enda hund jag vet som lyckats lära sin husse att apportera. (tidigare ägaren)

Blåguls Wiking blev både Lydnads- och Jaktprovschampion.

1982 köpte jag min tredje hund, ännu en goldenhane, Blåguls Wiking som blev både Lydnads- och Jaktprovschampion. Wiking var en enastående bra hund. Dessutom en god nedärvare. Jag har idag både  barnbarn (Werner och Patsy) och  barnbarnsbarn (Zuzuki och Zimson) till Wiking hemma. Efter Wiking kom Terror och labradortiken Bettie. Bettie (1984-1998) blev svensk och norsk jaktprovschampion. Hennes dotter Bea (1989-2002) blev jaktchampion och nästan Agilitychampion (två cert) Hennes dotter-dotter Bella är viltspårchampion och har pris i Ökl på Jaktprov. Dotter-dotter-dotter Boni har en etta i Nkl, men då jag inte tänker ha några fler labradorer har jag sålt henne.

Hottentotta (Totta) som blev stamtik till mina golden.

1987 köpte jag en goldentik från kennel Blågul, Hottentotta (Totta) som blev stamtik till mina golden. Totta blev nästan 13 år, och levde sina sista år som uppskattad pensionärshund. Hennes dotter Ylva (Cylva), barnbarnen Linus och Rolls Roys (och mina nya hanar efter Rolls och Morgan) har jag själv kvar efter henne. Nova, min yngsta tik är barnbarnsbarnbarn till Totta. Mina nya hanar Zuki och Zimson har både Totta och Wiking i stamtavlan.

2006 i augusti finns det 8 hundar i huset, enbart golden. Valle från Iliadens kennel har lämnat oss vid 12 ½ års ålder (Tack Willy för en fantastiskt trevlig och duktig hund) och jag har börjat leta en ny labbehane – det har ju funnits en svart hund i kenneln jämt och känns lite tomt utan. Nova från Viltfinnarens kennel (Tack Anki för denna underbara tik!) har flyttat och fått en ny delägare, Malin Tangfelt  Häggesta kennel, som har tagit hand om hennes tävlingskarriär. Vilken rivstart, LP1 och 1:a pris i klass II redan! Anlagsklassen i viltspår är också avklarad. Jag hoppas få en kull valpar till efter Rolls, så att jag får en tik kvar efter henne. Jag har också en ny hane Oskar från Viltfinnarens, han kom som omplacering 9 månaders gammal.

Min målsättning för kennel Gyllene horden är vackra och friska golden.

Min målsättning är vackra och friska golden som ägarna är stolta över, och som fungerar i sin hemmiljö till 100%. Jag försöker alltid att träna mina hundar och starta dem på jaktprov, för att behålla de goda egenskaper som en retriever ska ha.

Tack alla mina valpköpare som också tränar och tävlar med sina ”Gyllene Hordare”, det är många som meriterats på jaktprov och vilt- spårprov och lydnadsprov. Vi ses i skogen under året!